Sunday, April 17, 2011

Απόδοση δικαιοσύνης και οικονομία

του Ηλία Παπαϊωάννου

Καθημερινή

17 Απριλίου 2011

Ενα βασικό στοιχείο που λείπει από το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών της χώρας μας είναι η ριζική αναμόρφωση του αναχρονιστικού, αργού και άδικου δικαστικού συστήματος. Χωρίς αυτή την αναμόρφωση οι φορολογικές αλλαγές, οι (περιορισμένες) μεταρρυθμίσεις καθώς και οι θυσίες των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Για να επιλυθούν ακόμη και οι πιο απλές δικαστικές διαφορές χρειάζονται πολλά χρόνια, ενώ σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά πολιτικών και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων λιμνάζουν για μεγάλο διάστημα. Η εικόνα αποτυπώνεται σε όλους σχεδόν τους διεθνείς δείκτες. Στην de jure ποιότητα των νόμων που καθορίζουν τα δικαιώματα των πιστωτών και μετόχων, που αποτελούν όρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια κατάταξη του 2010, η Ελλάδα λαμβάνει την 154η θέση στις 183 και είναι τελευταία μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. Η χώρα μας καταλαμβάνει εξίσου χαμηλή θέση σε παρεμφερείς δείκτες, που ποσοτικοποιούν άλλες πτυχές του νομικού συστήματος, όπως είναι η καταγραφή της ιδιοκτησίας, η ευκολία και η διαφάνεια στην παροχή κατασκευαστικών αδειών, καθώς και τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έναρξη και λειτουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα καταρτίζει διάφορους δείκτες νομικού φορμαλισμού που μετρούν την de facto αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου 819 εργάσιμες ημέρες και 39 διαδικασίες για την επίλυση μιας απλής αστικής υπόθεσης, όταν στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής χρειάζονται 619 ημέρες για αντίστοιχη υπόθεση.

Το Doing Business πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας απαριθμεί περισσότερες από 150 χώρες, που τα τελευταία χρόνια κατέβαλαν κάποια προσπάθεια για τη βελτίωση του θεσμικού συστήματος προστασίας των επενδυτών. Η Ελλάδα βρίσκεται στον κατάλογο των 20 χωρών που έκαναν τα πράγματα δυσκολότερα για τους επενδυτές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις αποτελούν διαχρονικά μέρος του προβλήματος. Ενώ το κράτος ζητεί να επιταχυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης, το ίδιο χρησιμοποιεί τη δαιδαλώδη δικονομία για να καθυστερεί την εξόφληση των υποχρεώσεών του.

Περισσότερα

Εδώ θα βρείτε ένα σχετικό επιστημονικό άρθρο του συγγραφέα

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.